Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ο Πεταλωτής ....τζιτζίκια πεταλώνει

«Πρώτα από όλα είναι αλήθεια ότι και εμείς ως κυβέρνηση διαβάζουμε για ένα “νέο μνημόνιο”, το οποίο σαφώς και δεν υπάρχει. Διαβάζουμε για ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο δεν είναι κάτι διαφορετικό.
Το μνημόνιο είναι ένα και θέλω αυτό να το ξεκαθαρίσουμε και θα πρέπει να σταματήσουμε να τρομοκρατούμε τον κόσμο όλοι μας. Επαναλαμβάνω είναι ένα το μνημόνιο, το οποίο όμως επικαιροποιείται κάθε φορά που υπάρχει έλεγχος από την τρόικα, τη λεγόμενη τρόικα, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δηλαδή, και υπό την έννοια ότι γίνεται μία αναφορά, ένας έλεγχος το τι έγινε μέχρι τώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως το μνημόνιο είναι ένα. Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι από τα χθεσινά βραδινά δελτία υπάρχει μια φοβερή αναστάτωση που πέρασε σήμερα και στις εφημερίδες ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2010, είναι σαφές. Όσο δε, για το 2011 είναι δρομολογημένο ποια μέτρα θα ληφθούν, δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια, απλώς εξειδικεύονται όπου υπάρχουν γενικότητες. Αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα».

Και προσέθεσε:

«Ακόμη και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν τελειώσει που αναφέρονται στο μνημόνιο και πραγματικά όπου “πιάνονται” οι στόχοι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να βρεθούμε μέσα στους στόχους μας. Αλλά αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που έρχεται η τρόικα, από τη στιγμή που μας δίνουν τη δεύτερη δόση του δανείου, και μάλιστα σε ένα μεγάλο βαθμό μετ’ επαίνων και ο ευρωπαϊκός τύπος, ο οικονομικός, ο οποίος το ακολουθεί το επιβεβαιώνει αυτό. Έχουμε συνηθίσει κάθε φορά να πηγαίνουμε στη ΔΕΘ ή να λέμε πιο μπροστά για πακέτα ή πολλές φορές για παροχές και επιδοματικές λογικές. Εμείς δεν ερχόμαστε να κάνουμε εξαγγελίες οι οποίες ούτως ή άλλως, υπό τις συνθήκες τις οποίες ζούμε, δεν θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερες. Δεν πρόκειται να φέρουμε μια σειρά μέτρων που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ή δεν θα έχουν καμία σχέση με τη πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Εμείς σε κάθε τομέα της πολιτικής μας βρίσκουμε εκείνη τη διάσταση, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει το αίσθημα της βεβαιότητας και της ασφάλειας, εκείνη τη διάσταση έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένα κοινωνικό στίγμα ακόμη και σε πολιτικές οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι επώδυνες, αλλά αναγκαίες και αυτό μπορεί να υπάρχει σε κάθε τομέα. Εξ άλλου αυτό είναι το καινοτόμο και αυτό είναι το προοδευτικό, να μπορούμε να βρίσκουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία δεν θα έχουν να κάνουν με την επιδοματική πολιτική, την οποία μέχρι τώρα δυστυχώς την έχουμε ταυτίσει με την κοινωνική πολιτική, αλλά με μία κοινωνική διάσταση, που έχει να κάνει με τις μεγάλες αλλαγές, που έχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας του ίδιου του κράτους προς τον πολίτη, έτσι ώστε, επιτέλους ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, να μπορεί να βγει να κυκλοφορήσει, να καταναλώσει, να μπορεί να πάει μπροστά η οικονομία μας αλλά και η κοινωνία που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Γιατί μπορεί να μιλάμε οικονομικά, μπορεί να μιλάμε αναπτυξιακά, να είναι ζητούμενο η οικονομική ανάπτυξη, αλλά χωρίς κοινωνική συνοχή - και κοινωνική συνοχή μπορεί να υπάρχει μόνο όταν υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη - δεν μπορούμε να πάμε μπροστά».

Πηγή: Αθήνα 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου