Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο μεσαίωνας των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα του 2011


Εν έτη 2010 προς 2011 και μετά από αρκετές ακόμη «κατεδαφίσεις» εργασιακών δικαιωμάτων στον «βωμό» της Οικονομικής Κρίσης, μιας Κρίσης που θα συνεχίζουμε να την αποκαλούμε κρίση των Κροίσων έρχεται και η κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας έρχονται έξι αλλαγές στο καυτό αυτό θέμα της υπερίσχυσης ….υπό προϋποθέσεις (τις οποίες όλοι οι εργοδότες θα πληρούν σταθερά) των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τομέα.
«αλήθεια το θέμα είναι καινούργιο; ή μήπως για τον λόγο αυτό εδώ και 2-3 χρόνια δεν υπογράφονται Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και να αναφέρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΕΡΤ»
Την ίδια ώρα βέβαια η ΓΣΕΕ εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το κύρος; της διαψεύδοντας ακόμη και την συνάντηση που είχε με τους εργοδοτικούς φορείς… ενώ διαψεύδει και το γεγονός ότι υπήρξαν συμφωνίες και σημεία σύγκλισης στο φλέγον θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης.
Από την άλλη μαθαίνουμε ότι η κα Λούκα Κατσέλη έχει έτοιμο …το σχέδιο νόμου το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην τρόικα καθώς μην ξεχνάμε αυτοί έχουν τον τελικό λόγο. Το νομοσχέδιο πάντως είναι δεδομένο ότι θα ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου ενώ το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κινείται στα παρακάτω έξι (6) σημεία:

1. Απόκλιση έως 12%
Στις περιπτώσεις λοιπόν (δηλαδή παντού) όπου θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών η μέγιστη απόκλιση (δηλαδή το στάνταρ) θα είναι 12% χαμηλότερα ενώ το νούμερο αυτό θα είναι οριστικό και θα περιλαμβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.

2. Η απόκλιση (χαμηλότερος μισθός) επιτρέπετε για 1+1 χρόνο
Η ισχύς δηλαδή των επιχειρησιακών συμβάσεων ειδικών συνθηκών όπως θα ονομάζονται θα διαρκούν το πολύ δυο χρόνια (μετά θα απολύεστε και θα προσλαμβάνουν νέους για άλλα 2 χρόνια).
3. Δεν επιτρέπονται οι Ομαδικές απολύσεις
Θα προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου (ή θα υπάρξει νέο σχέδιο) το οποίο θα αναγράφει ειδική ρήτρα για την αποφυγή των ομαδικών απολύσεων (κάτι που ήδη έχουν καταργήσει άρα φέξε μου και γλίστρησα).
Μάλιστα όταν θα γίνεται μια απόλυση θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από την μείωση των αποδοχών (έχει καταργηθεί και η αποζημίωση, άρα… ξανά φέξε μου και γλίστρησα)
σ.σ.
Η πλευρά των εργαζομένων ζητά να υπάρχει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπαίτιος είναι ο υπάλληλος.
4. Κοινοποίηση της συμφωνίας μείωσης μισθού στην επιθεώρηση εργασίας
Οι όποιες συμφωνίες για τις μειώσεις των μισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίες ενώ τονίζεται ότι για το θέμα αυτή η ΓΣΕΕ ζητά να τίθενται υπό την έγκριση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) τα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν την οικονομική δυσχέρεια της επιχείρησης βάση των οποίων η εν λόγω επιχείρηση οδηγείται σε μείωση μισθών για να ανταπεξέλθει.
5. Επέκταση και στα μη μέλη
Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών - ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση, µε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα µη µέλη των οργανώσεων ( εργοδοτών και εργαζομένων ).
Ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μοναδικό σημείο στο οποίο συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι είναι η μη εφαρμογή του Μνημονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα μέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό βέβαια που επίσης θα προβλέπεται είναι ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις ή τις ομαδικές συμφωνίες ειδικών συνθηκών… άρα μια ζωή στα -12% του -35% που ισχύει σήμερα μέχρι... η επιχείρηση να ανακάμψει αν ανακάμψει ποτέ καθώς λόγοι και εμπόδια θα βρεθούν αμέτρητοι….

6. Επέκταση του μέτρου και στις μικρές επιχειρήσεις
Ειδικές συμβάσεις ή συμφωνίες για αποκλίσεις και μειώσεις των μισθών θα μπορούν να υπογράφονται και στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων όπου δεν υπάρχει σωματείο.

Μετά από όλα αυτά και ενώ ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ότι «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Ευ. Μπουζούλας ότι «Ουδέποτε συναντήθηκα µε κοινωνικούς φορείς για το ως άνω θέµα».

Ο κ. Δασκαλόπουλος λέει από την πλευρά του ότι στην χθεσινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους που έλαβε χώρα στα γραφεία του ΣΕΒ ήταν παρούσα και η διοίκηση της ΓΣΕΕ τονίζοντας πως ο ίδιος διαπραγματευόταν με την ΓΣΕΕ επί έξι ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου